Vigyázz, ne tedd fel a tűzre! Ha a krumpli ilyen állapotban van, könnyen mérgezővé válhat.


Figyelj oda! Ha ezt a jelenséget észleled a krumplin, ne habozz, ne kockáztass, mert komoly egészségügyi problémák forrása lehet! Most megmutatjuk, mire érdemes ügyelned, hogy elkerüld a kórházi látogatást.

A burgonya akkor is rengeteg változáson esik át, ha helyesen, ideális környezetben tárolod. Kicsírázhat, megpuhulhat, megbarnulhat, bezöldülhet. Néhány változás pedig komoly veszélyeket rejt magában. Mutatjuk milyen esetekben ne készítsd már el a krumplit!

Ha a burgonyád zöldes árnyalatot ölt, az arra utal, hogy a zöldségben megtalálható szolapin nevű természetes toxin felhalmozódott.

Ez az anyag a növények saját, természetes védelmi rendszere révén keletkezik, és kulcsszerepet tölt be a kártevők elleni harcban.

A növény főként a föld feletti részeiben található meg, amiért nem szoktuk fogyasztani a levelét vagy a szárát. A gumóban, normális körülmények között, csupán elenyésző mennyiségű toxin fordul elő. Ez a mennyiség ráadásul a hőkezelés során – például főzés vagy sütés közben – jelentősen csökken.

Ezek a szemek csak akkor fogyaszthatók biztonsággal, ha alaposan eltávolítod a héj alatti zöld részeket, egészen addig, amíg azok teljesen el nem tűnnek.

A zöld elszíneződés már egy intő jel arra, hogy a burgonya megromlott. De ha emellett azt látod, hogy a krumpli megpuhult, aszott vagy foltos, akkor már ne kockáztass, és inkább dobd ki!

Amikor a krumpli héján fekete foltok vagy szemcsék bukkannak fel, az arra utal, hogy penészesedés kezdődött. Ilyen esetben a legjobb, ha azonnal megválunk tőle, hiszen a penészgombák szabad szemmel nem észlelhetők, így a hámozás sem nyújt megoldást az érintett részek eltüntetésére.

Sokan bizonytalanok abban, hogy a kicsírázott burgonya még fogyasztható-e. A csírák valóban tartalmaznak szolanint, amely mérgező lehet, de ha alaposan eltávolítod őket a gumóról, akkor nyugodtan felhasználhatod a burgonyát az ételeidhez.

Ha szeretnél maximálisan biztosra menni, időről időre érdemes átvizsgálnod a tárolt burgonyákat. Ne feledd, hogy a romlásnak indult vagy csírázni kezdett darabokat érdemes eltávolítani az egészségesek közül, így megőrizheted a minőséget és a frissességet!

A cikk tartalma nem helyettesíti a professzionális orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést. Mindig kérd ki szakképzett egészségügyi szolgáltatók tanácsát az egészségügyi állapotokkal kapcsolatos kérdéseiddel.

Related posts