Konyhai zöldségek, amelyek alig igényelnek gondozást: ültess belőlük otthonra! - Agro Napló


A konyha igazi oázis lehet a különféle növények termesztésére, hiszen a jó szellőzés és a bőséges természetes fény ideális körülményeket teremt számukra. A fűszernövények, mikrozöldségek, légtisztító növények és pozsgások mind remek választások, mivel jól viselik a párás közeget és a hőmérséklet-változásokat. Ráadásul nemcsak friss illatot varázsolnak a térbe, hanem vizuális élményt is nyújtanak. Fontos azonban, hogy kerüljük a mérgező vagy túl nagyra növő növényeket, hogy megőrizzük a konyhai környezet biztonságosságát és praktikusságát.

Ha szeretnéd, a konyhádat kicsit otthonosabbá tenni, feldobhatod néhány növénnyel. A konyhák általában jól szellőznek, nagy ablakokkal rendelkeznek, amelyek sok fényt és friss levegőt biztosítanak. Az egyetlen hátrány a gőz és a páratartalom jelentheti, de ez sem minden esetben negatív - írja a Balconi Garden Web. Még azon gondolkoznánk, hogy mit ültessünk, az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy mennyi napfény éri a konyhát. A növényeknek napfényre van szükségük a növekedéshez. Ha a konyhánk nagyon sötét, és egyáltalán nincs ablaka, sajnos a legtöbb növény nem fog megmaradni. Ebben az esetben olyan növényeket kell keresnünk, amelyek jól érzik magukat teljes árnyékban. Amennyiben viszont konyhánk rendelkezik nagy ablakokkal, melyek sok fényt tudnak beengedni, sokkal több lehetőségünk van. Termeszthetük különféle fűszernövényeket, sőt akár még kisebb zöldségeket is.

Általánosságban elmondható, hogy a legjobban teljesítő növények azok, amelyek képesek elviselni a párás környezetet és alkalmazkodni a hőmérséklet változásaihoz. Íme néhány nagyszerű ajánlás, amelyek remekül érzik magukat a konyha barátságos légkörében, és minimális odafigyelést igényelnek:

A fűszernövények kiválóan alkalmasak arra, hogy a konyhában termesszük őket. Pontosan olyan környezetet igényelnek, amit a konyha biztosítani tud: fényt, mérsékelt hőmérsékletet és gyakori felhasználást. Általánosságban a fűszernövényekrfől elmondható, hogy minél többet szüretelünk belőlük, annál több nő vissza. A fűszernövények ráadásul kellemes illatot árasztanak, így a konyhád mindig friss és illatos lesz. Jó választás például a rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, citromfű, menta, oregánó, koriander és kakukkfű.

Az ehető növények esetében gondolkodhatunk kicsiben is. A csírák fantasztikus választásnak bizonyulnak - nagyon könnyen termeszthetők és tele vannak tápanyagokkal. A mikrozöldségek, mint a retek, rukkola, spenót, cékla és koriander szintén remekek. Nemcsak ízesítik az ételeidet, de gyönyörűen mutatnak is. Ahogy korábban az Agrárszektor megírta, csírák és a mikrozöldek egyaránt fiatal növények, ám jelentős különbségek vannak köztük. A legfontosabb különbség, hogy míg a csírák esetében a magot és a gyökeret is elfogyasztjuk, addig a mikrozöldeknél csak a mag fölötti részt takarítjuk be. A mikrozöldségek esetében az ültető közeg felett 1-2 centivel vágjuk le a növényt, ez az első hajtása, ezt fogyasztjuk csak. Jelentős különbség még a növekedési időszak, ugyanis a csírákat 2-7 napos korukban, míg a mikrozöldeket 7-21 napos korukban takarítják be. A csírák sötétben növekednek, a mikrozöldeknek pedig szükségük van a napfényre.

A virágok közül a violák és árvácskák ideális választásnak minősülhetnek. Többféle ehető virágot is ültethetünk, melyekkel feldobhatjuk desszertjeinket, ételeinket esetleg nyári, hűsító italainkat. A legjobb hely erre a konyhában a napsütötte ablakpárkány, de ha a konyha kissé sötétebb, lámpával is biztosíthatjuk a plusz fényellátást. Figyeljünk a megfelelő víz utánpótlására is, győződjünk meg az adott növény igényeiről és igyekezzünk ennek megfelelően eljárni.

Bár a fűszernövények és az ehető növények csodásak a konyhában, nem árt, ha tudjuk, hogy rendszeres szüretet és némi extra törődést igényelnek. Ha viszont olyan növényeket keresünk, amelyek szépséget hoznak otthonunkba, de alacsony igényűek, akkor a különféle futókák, a monsterák, az aloe vera és a szanszeviériák remek választások. Ezen kívül érdemes kipróbálni a filodendronokat, zebrapletykákat, páfrányokat vagy a zöldikéket is. Nem kell ragaszkodnunk egyetlen növényfajhoz; bátran kísérletezhetünk különféle kombinációkkal, hogy egyedi zöld oázist alakítsunk ki!

Számos növényfajta, mint például a vitorlavirág, jázmin, krizantém, muskátli, menta, szobafikusz és gerbera, nem csupán szépséget ad a térhez, hanem a levegő tisztításában is jeleskedik. Ezek a növények tökéletes társai lehetnek a konyhának, hiszen képesek felszívni a kellemetlen szagokat, miközben friss, oxigénben gazdag levegőt biztosítanak. Egy napfényes ablakpárkány ideális helyszín számukra, ahol a napfény jótékony hatásait élvezhetik, és közben hozzájárulhatnak a konyha atmoszférájának felfrissítéséhez. Fontos azonban, hogy gondoskodjunk a megfelelő öntözésről is, hogy egészségesen fejlődjenek.

A pozsgások rendkívül alacsony gondozási igényű növények, melyek nagyszerűen alkalmazkodnak a beltéri környezethez. Alapvetően fontos, hogy naponta legalább egy kis természetes fényt kapjanak, azonban a tűző, déli napsütést érdemes elkerülni, mivel ez könnyen a leveleik megperzselődéséhez vezethet. Ezek a növények hihetetlenül jól bírják a szárazságot, hiszen speciális víztároló sejtjeik révén képesek felhalmozni a nedvességet, így vastag, húsos leveleik révén minimális öntözés mellett is szépen fejlődnek.

Vannak olyan növények, amelyeket a konyhában való ültetést érdemes elkerülni. Főként azokat a fajtákat kerülni javasolt, amelyek túlzott méretűre nőhetnek, könnyen elburjánzhatnak, vagy esetleg mérgezőek. Például az anyósnyelv, a ricinus, a leander, a cikász és a ZZ növények mind olyan fajták, amelyek mérgező hatásúak, és különösen veszélyesek lehetnek, ha gyerekek vagy háziállatok is élnek a környezetben. Továbbá, érdemes figyelni az olyan növényekre is, amelyek mérgező bogyókat hoznak, mivel ezek könnyedén a konyhai felületekre hullhatnak. Mielőtt bármilyen növényt elhelyeznénk a konyhában, mindig hasznos utánajárni, hogy az adott növény milyen hatással lehet a családunkra.

Related posts