Fánkok egy kis varázslattal: Három egyszerű és gyors recept, amit érdemes kipróbálni!


A fánksütés a farsangi időszak varázslatos élménye, amely elengedhetetlen része az év eleji ünneplésnek. Szalagos fánkot készíteni nem igényel különösebb bonyolultságot, de a figyelem és a gondoskodás elengedhetetlen: a tészta igényli a törődést, hiszen könnyen összeeshet; a sütés során pedig veszélybe kerülhet, ha túlságosan megszívja magát olajjal, vagy éppen ellenkezőleg, megég. A jó hír az, hogy a fánkok sokfélesége lehetőséget ad a kísérletezésre, és néhány receptet viszonylag könnyen megvalósíthatunk. Az alábbiakban három különböző receptet osztunk meg: az egyik a kelesztés folyamatát egyszerűsíti, a másik a szaggatást, míg a harmadik a sütést könnyíti meg. Reméljük, hogy ezek a tippek inspirálóan hatnak, és bátorítanak mindenkit a fánksütés izgalmas világának felfedezésére, még azok számára is, akik eddig félelemmel közelítettek a feladathoz!

Nincs szükség korai kelésre, és elfelejthetjük a hagyományos szaggatási módszert is! Ezt a joghurtos fánkot villámgyorsan elkészíthetjük, hiszen a sütés is pillanatok alatt megvan. A Mindmegette receptje alapján a tésztához liszt, cukor, tojás, só és citromhéj mellett sütőpor és joghurt is kerül, ami igazán könnyed, de mégis laktató végeredményt biztosít. Készüljünk fel egy különleges élményre!

Ha lehet, a joghurtos kanalas fánknál is egyszerűbb túrófánkot készíteni. A hagyományos fánk hozzávalóin túl - természetesen - túró kerül ennek tésztájába, és az élesztőt itt is sütőporra cseréljük, tehát liszt, sütőpor, só, tojás, túró és cukor és a sütéshez szükséges olaj kell csak a recept elkészítéséhez. Sem a dagasztással, sem a kelesztéssel nem megy majd el az időnk, szaggatás helyett pedig csak a kezünkkel formáljuk a fánkokat. Az eredmény könnyed, kívül kellemesen roppanós, belül puha fánk lesz. Baracklekvárral vagy porcukorral ajánljuk!

A fenti két recepttel ellentétben a sütőben sült fánk élesztővel készül, kelt tészta. Szaggatni is kell a kelesztés után, ugyanakkor a sokak által kellemtelennek ítélt olajban való sütést elfelejthetjük. A Mindmegette szerint lángost és fánkot is lehet sütőben sütni, ám arra érdemes készülni, hogy az állaga más lesz, és az ízéből is hiányozni fognak az olajos aromák, az azonban biztos, hogy egészségesebb, mint a klasszikus verzió. A kiszaggatott fánkokat ugyanis sütőpapírra kell helyezni és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütni. Ezzel a módszerrel némileg kímélőbb fogás lehet a fánk, ráadásul míg megsülnek a fánkok, elmosogathatunk, hiszen nem kell őket úgy őrizni, mint mikor olajban sülnek. Külön öröm, hogy olajszag sem lesz a lakásban, csak kellemes süteményillat!

Related posts