Szeretnél egészséges és fenntartható étrendet kialakítani? Fedezd fel a megoldásokat!


A hüvelyesek rendkívül tápláló falatokként és egyszerűen elkészíthető fogásokként is remekül funkcionálnak.

Az ENSZ 2019 februárjában hivatalosan is bevezette a Hüvelyesek Világnapját, ezzel is hangsúlyozva a bab, borsó és lencse gazdag élelmiszercsaládjának fontosságát. E jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet e különleges növények kevésbé ismert, de annál jelentősebb táplálkozási és környezeti előnyeire. A hüvelyesek rendkívüli tápértékkel bírnak, hiszen gazdagok rostokban és fehérjékben, valamint vasban is bővelkednek. Ennek ellenére a magyar lakosság fehérjebevitelének jelentős része még mindig állati eredetű forrásokból származik, nem pedig növényi alapú élelmiszerekből. Fontos hangsúlyozni, hogy a növényi fehérjeforrások, mint a hüvelyesek, kis vízigényük révén kulcsszerepet játszanak a fenntartható élelmiszertermelésben. Terjeszkedésük jótékony hatással van a termőtalaj minőségére, ráadásul hosszú eltarthatóságukkal mind egészséges, mind gazdaságos megoldást nyújtanak a folyamatosan növekvő népesség táplálására.

A hüvelyesek rendkívül egészséges és sokoldalúan elkészíthető alapanyagok, fogyasztásuk kifejezetten előnyös a testsúlycsökkentés, a bélflóra egészségének megőrzése, a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség megelőzése és kezelése szempontjából is, ám friss adatok alapján Magyarországon ezeknek a köznyelvben babféléknek hívott termékeknek fogyasztása elmarad az ideálistól. Az Ipsos 2024-es kutatása szerint a magyarok 45 százaléka fogyaszt havonta 1-3 terméket valamilyen babfajtából száraz formában, míg a konzerv változatból 45-47 százalék vásárol.

A babok beszerzése általában valamilyen klasszikus ételhez, például egy ízletes leveshez vagy tápláló főzelékhez kapcsolódik. Ha a fajtákat nézzük, leggyakrabban a vörös, a fehér és a tarka babok találkoznak az étkezéseink során. Az utóbbi időszakban a csicseriborsó vált az egyik legnagyobb felfedezéssé, azonban a fogyasztása még mindig gyerekcipőben jár, és sokan nem ismerik ki magukat a felhasználási lehetőségeiben. A lencse hagyományosan az év végi ünnepi asztal elengedhetetlen része, míg a többi babfajta, mint a fekete bab vagy a pinto, még mindig nem kapott kellő figyelmet. Sokan inkább a nemzetközi konyha és a főzőműsorok egzotikus hozzávalóiként tekintenek rájuk, pedig számos remek ételt készíthetünk belőlük.

- A zöldségeket, hüvelyeseket és gabonaféléket tartalmazó egészséges snack-ek, nuggets-ek rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthetők. Ezekkel bárki könnyedén beemelheti a hüvelyeseket a mindennapi étkezésébe - mondta el a most debütáló Croustis termékcsaládról Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.

Related posts