A székkutasi pálinkafőzdében egy különleges csemegét alkottak: banánból készült "pálinkát". Emellett a Bánomkelti Pálinkafőzdében sajnos gyengébb a szezon, ami kihívások elé állítja a helyi mestereket.
Az elmúlt tizenkét év során még sosem tapasztaltak ilyen gyenge pálinkafőzési szezont, mint a jelenlegi - nyilatkozta lapunknak egy Csongrád-Csanád vármegyei pálinkafőzde vezetője. Az idei évben a hagyományos hazai gyümölcsök termése siralmas volt, és az áruk az egekbe szökött. Olyan extrém megoldásra is sor került, hogy a népszerű székkutasi főzde banánból, citromból és narancsból készített "pálinkát".
Székkutason, a falu peremén immár 12 éve üzemel a Bánomkelti Pálinkafőzde. Nem csupán a helybéliek, hanem a környék településeiről érkező látogatók is elhozzák hozzájárulásaikat, hogy aztán örömmel térjenek haza a gondosan elkészített pálinkával.
Mit jelent a bánomkelti?
A pálinkafőzdénk neve egy régi cívis szótár lapjain bukkant fel. Amikor 2013-ban megalapítottuk a főzdét, olyan nevet szerettünk volna, amely egyszerre szép és nosztalgikus, a régmúlt hangulatát idézi. Egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet erre a különleges szóra, amely a debreceniek körében az alkoholos italok, így a bor és pálinka megnevezésére szolgál - mesélte Kruzslicz Tamás, a főzde tulajdonosa.
A Bánomkelti Pálinkafőzde nem csupán a szezonális időszakokra korlátozódik, hanem egész évben szorgosan főzi a finom pálinkákat. Az idei év nem a legjobban teljesítő évek közé fog tartozni, ha a mennyiséget nézzük, inkább a lista végén foglal majd helyet.
- Meggyből, cseresznyéből, faeperből is főztünk pálinkát a nyáron, július végén, augusztusban kezdtük a pálinkák királynője, a sárga- és őszibarack pálinkák készítését, most pedig a szilva- az alma- és a szőlőpálinka készítése zajlik. Nálunk nincs összeöntés, mindenkinek a saját cefréjéből készül a pálinkája - mondta a pálinkafőzde vezetője. A jelenlegi szabályozás szerint a magánszemélyek 86 liter 50 fokos pálinkát főzhetnek otthon, vagy főzethetnek adómentesen. Az efeletti rész után kell adózni.
Pálinkafőzde: Az aszály hatásai itt is éreztetik a hatásukat
Az eddigi tapasztalataink alapján ez az év a legnehezebb, amióta működünk. Nem arról van szó, hogy az emberek elfordultak volna a házi pálinkától, hanem inkább a gyümölcstermés drámai romlása miatt. Az év aszállyal indult, majd a fagyok következtek, és végül ismételten aszály sújtotta a gyümölcsöket. A termés mennyisége rendkívül alacsony, az árak pedig az egekbe szöktek, amit mindenki érzékelhetett az üzletekben és a piacokon. Talán a szilvatermés viszonylag kedvező, és azt is észleljük, hogy Szabolcsból több alma érkezett, de ezeknek az ára is jóval magasabb a korábbi évekhez képest. A cefrének szánt barack kilónként 600 forintba kerül, és nem ritka, hogy a bérfőzetők az almát is csak 120, 150, vagy akár 200 forintos áron tudják beszerezni - árulta el Kruzslicz Tamás.
A fiatalok között nem annyira divat a főzetés
Napjainkban jellemzően a 40 év felettiek azok, akik pálinkát főzetnek. Néhány éve volt egy időszak, amikor sok fiatal főzetőnk volt, de ők végül elmaradtak. Ennek oka részben a gyümölcs ára, részben pedig az, hogy körükben nagyobb divat most rumot, vodkát inni, ami olcsóbb, mint a pálinka. Egyre kevesebb az olyan főzető, aki a saját gyümölcsét dolgoztatja fel. Manapság, ha a fiatalok vesznek egy házat, az öreg fákat kivágják és jobb esetben fűvel vetik be az udvart, vagy éppen térkövezik.





