A burgonya akár négy hónapig is megőrzi frissességét és elkerüli a csírázást, ha egy különleges helyen helyezzük el.

A burgonyát jellemzően a konyhában tároljuk, de van egy másik helyiség a házban, ahol sokkal tovább frissek maradhatnak.
A burgonya a legfontosabb alapélelmiszerek közé tartozik a legtöbb otthonban, országszerte. Akár egy ropogós, aranybarna hasábburgonya, akár egy ízletesen sült krumpli a vasárnapi ebéd kísérőjeként, a burgonya variációinak száma szinte határtalan.
A készítésük csupán az első lépés - a valódi kihívás sokak számára az, hogy miként őrizzük meg frissességüket a lehető leghosszabb ideig. Elég, ha véletlenül egy nem megfelelően tárolt csomaghoz nyúlunk, és máris olyan krumplikat találunk, amelyek puhábbak és csírázni kezdenek, ezzel pedig könnyedén tönkretehetik a vacsora terveinket.
Pedig megfelelő tárolással a burgonya akár öt hónapig is friss maradhat a konyhában - hívja fel a figyelmet az Express. Bár számos tippet találni a tárolásra - még az is biztonságos, ha hűtőbe tesszük -, gyakran gond a megfelelő hely megtalálása. Érdemes tehát megfontolni, hogy a burgonyát ne a konyhában, hanem a ház egy másik, kevésbé nyilvánvaló részén tároljuk - ott akár hónapokig is eláll.
Mielőtt nekivágnál a sötét zugok felfedezésének, először is érdemes kiszabadítani a burgonyát abból a műanyag burkolatból, amiben sokszor találkozhatsz vele. A műanyag nem éppen a legjobb megoldás, ha azt szeretnéd, hogy a krumpli hosszabb ideig friss maradjon.
Jobb megoldás, ha légáteresztő anyagokat választasz, mint például papírzacskókat, vagy ha nagyobb mennyiségről van szó, akkor lyukakkal ellátott kartondobozt. A műanyag sajnos hajlamos arra, hogy megőrizze a nedvességet, ami felgyorsítja a romlás folyamatát, és akár néhány héten belül csírázáshoz is vezethet.
Miután áthelyezted őket, ha nincs elég hely a konyhában, egy kicsit szokatlan, de kertészeti szakértő által javasolt helyen is tárolhatod a burgonyát, ahol akár négy hónapig is eláll: Randy Lemmon azt írja, hogy az ideális tárolóhely hűvös, sötét, és jól szellőzik, hogy megakadályozza a penészedést. Bár hagyományosan a konyhában tárolják, Randy azt javasolja, hogy használd ki például a vendégszobát, és helyezd a burgonyát egy nem használt ágy alá sekély dobozokban.
Egy kihasználatlan ágy remek tárolási megoldás lehet, hiszen folyamatos légáramlást biztosít, így megóvja a krumplit a fény hatásától, valamint más terményektől – például a hagymától – amelyek olyan gázokat bocsátanak ki, amelyek elősegítik a romlás folyamatát.
Bár a burgonyák akár négy hónapig is megőrizhetik frissességüket, érdemes időnként átvizsgálni őket, hogy észrevegyük a csírázás vagy a zöld elszíneződés jeleit. A romlott példányokat célszerű azonnal eltávolítani, hogy a maradék burgonya megőrizhesse jó állapotát.